Patru caracteristici ale inchinarii placute lui Dumnezeu

Dumnezeu nu doreste doar o parte a vietii nostre. El ne doreste in totalitate pentru el. El vrea toata puterea, tot sufletul, toata inima, toata mintea. Dumnezeu nu este interesat de o inima dedicata pe jumatate de o ascultare partiala sau resturi din timpul nostru si banii nostri. El cere dedicare totala nu doar parti neinsemnate din viata noastra.

Samariteanca (Ioan 4) a dorit sa afle din discutia cu Domnul Isus care este cel mai bun loc si cel mai bun stil privitor la inchinare. Replica lui Isus evidentiaza clar ca partile acestea exterioare sunt irelevante pentru inchinarea adevarata. Mai important este de ce ne inchinam si cat din noi îi oferim Domnului în închinare decat locul unde ne inchinam.
Exista un mod corect si un mod gresit de inchinare. Biblia spune : “ …sa ne aratam multumitori si sa aducem astfel lui Dumnezeu o inchinare placuta cu evlavie si cu frica;”
Inchinarea placuta lui Dumnezeu are patru caracteristici :
1.    Este corecta
Adesea oamenii spun:” imi place sa cred ca Dumnezeu…” si apoi isi impartasesc ideea lor privitoare la inchinarea placuta lui Dumnezeu. Insa noi nu putem sa ne creiem propria imagine comfortabila despre Dumnezeu si inchinarea adusa lui. Aceasta este idolatrie.
Inchinarea nu trebuie sa fie bazata pe parerea noastra despre Dumnezeu ci pe adevarul Scripturii. Isus i-a zis femeii din Samaria : “adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, fiindca astfel de inchinatori doreste Tatal.”
A te “inchina in adevar” inseamna a te inchina lui Dumnezeu asa cum el este intr-adevar relevat in biblie.
2.    Este autentica
Cand Isus a spus sa ne inchinam “in duh” El nu s-a referit la Duhul Sfant ci la duhul nostru. Suntem creati dupa imaginea lui Dumnezeu,  noi suntem duhuri care locuiesc  intr-un trup. Duhul nostru este astfel modelat incat Dumnezeu sa poata comunica cu noi. Inchinarea este raspunsul duhului nostru la actiunea Duhului lui Dumnezeu.
Cand Isus a zis “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu tot sufletul si cu tot duhul tau” s-a referit la o inchinare autentica si sincera. Inchinarea nu este doar o cascada de cuvinte al caror inteles nu este priceput. Lauda fara implicarea inimii nu este lauda ci o insulta la adresa lui Dumnezeu. Cand ne inchinam Dumnezeu se uita dincolo de cuvintele noastre se uita la inima noastra. Biblia spune “Omul se uita la ce izbeste ochii, insa Dumnezeu se uita la inima” ( 1Samuel 16:7)
Inchinarea angajeaza emotiile tale. Dumnezeu te-a creat in asa fel cu sentimente puternice iar ele in inchinare trebuie sa fie autentice nu fabricate. Dumnezeu uraste ipocrizia. El te doreste asa cum esti te vrea onest in manifestari. Poti sa dai dovada de imperfectiune in inchinare insa nu te poti inchina cu o inima nesincera. Deoarece doar sinceritatea nu este sufcienta in inchinare ( poti fi sincer gresit), biblia ne cere echilibru intre duh si adevar.In inchinare deopotriva trebuie sa dam dovada de autenticitate si acuratete. Lui Dumnezeu ii place sa fim implicati emotional si doctrinar in inchinare. Trebuie sa uzam de mintea noastra cat si de inima noastra.
Azi se pune de multe ori egalitate intre emotia determinata de muzica si miscarea produsa de Duhul lui Dumnezeu. Insa aceastea nu sunt nici pe departe asemanatoare. Adevarata inchinare se produce cand duhul tau ii raspunde lui Dumnezeu nu unui ton muzical.
Crestinii difera in ceea ce priveste manifestarea deoarece Dumnezeu nu striveste personalitatea ci o foloseste in nuantarea, personalizarea inchinarii. Multe forme de inchinare sunt mentionate in biblie, printre care amintim : marturisirea, cantecul, strigatul, a sta in picioare, a sta in genunchi, dansul, zgomote motivate de bucurie, cantatul la instrumente, ridicarea mainilor.
Care este cel mai bun stil ? Cel mai bun stil este cel care in cel mai authentic mod reprezinta exprimarea dragostei tale pentru Dumnezeu. Stilul tau trebuie sa fie in concordanta cu background-ul tau si cu personalitatea data tie de Dumnezeu.
3.    Presupune preocupare
Isus ne-a poruncit sa-l iubim pe Dumnezeu cu toata mintea si aceasta porunca apare mentionata in Noul Testament de patru ori.  Lui Dumnezeu nu-i sunt placute acele cantece ce le cantam fara a fi preocupati de mesajul lor, rugaciunile superficiale ce suna ca tacanitul rotilor de tren, sau exclamatiile de genul „slavit sa fie Domnul” cand nu avem nimic de zis. Daca inchinarea se face fara participarea mintii ea va fi fara de inteles, incetosata, fara sens. Mintea ta trebuie sa fie angajata in inchinare.
Inchinarea practicata fara participarea mintii a fost numita de Domnul Isus „bolboroseala”(Matei 6:7). Chiar si termenii biblici pot deveni ca sunetul rotilor de tren daca nu patrundem intelesul lor. Incurajarea mea este sa aveti un proiect de citire a Scripturii, astfel expresiile folosite in inchinare vor fi diversificate si proaspete. Incearca sa te rogi fara a folosi cuvintele : lauda, multumesc, amin, aleluia.
Deasemenea fi specific. Daca cineva se apropie de tine si repeta de zece ori :” te laud” , probabil ca te vei gandi : de ce ? Probabil ca mult mai benefic pentru tine sa primesti doua complimente concrete decat o multime de generalitati. Asa ar vrea si Dumnezeu.
4.    Este practica
Biblia ne indeamna : „ sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca”( Rom. 12:1)
De ce doreste Dumnezeu trupurile noastre? De ce nu spune: aduceti duhurile voastre ?
Pentru ca fara trup nu poti face nimic pe pamantul acesta. In eternitate vei avea un trup nou superior acestuia ce-l posezi acum. Acum Domnul iti cere ceea ce tu ai primit, ceea ce ai si poti darui. Daruirea trupului presupune pragmatismul inchinarii.
Ai auzit poate oameni spunand: nu pot fi la intalnire deseara dar voi fi acolo cu duhul. Stii ce inseamna asta? Ca nu vor fi deloc acolo. Atata vreme cat esti pe pamant duhul tau este exact acolo unde este trupul tau. Daca trupul tau nu este acolo nici duhul tau nu va fi.
In inchinare noi ii oferim lui Dumnezeu trupurile noastre ca o jertfa vie. Cand vorbim de jertfa intotdeauna este implicata moartea, sacrificiul. Remarcati va rog ca in pasajul din Romani apare conceptul de „jertfa vie”. El vrea cu alte cuvinte sa traiesti pentru El. Problema jerfei  vii este ca deseori este data jos de pe altar. Printre crestini este o practica uzuala. Duminica suntem in biserica si cantam : „sunt aici la dispozitia ta” iar luni mergem cu prietenii la un party.
Adevarata inchinare te costa. David stia aceasta si a spus : „Nu voi oferi Domnului meu jertfe care sa nu ma coste nimic”( 2Samuel 24:24) Inchinarea ne costa un lucru si anume centrarea pe persoana noastra – egocentrismul. Nu putem sa-l inaltam pe Dumnezeu si in acelasi timp sa ne inaltam pe noi. Nu ne inchinam sa fim vazuti de altii. Intr-un mod deliberat schimbam focalizarea de pe noi pe Dumnezeu.
Cand Isus a spus : „sa-l iubim pe Dumnezeu cu toata puterea” ne-a confirmat ca inchinarea presupune efort si energie. Nu-i simplu, cateodata inchinarea este in mod absolut un act al vointei.

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu